TR21 Trakya Bölgesi Turizm Master Planı Stratejik Plan Raporu

01.10.2011 ile 31.07.2012 arası

TR21 Trakya Bölgesi Turizm Master Planı Stratejik Plan Raporu Trakya Bölgesi’nde turizm gelişimine temel hazırlamak ve yön haritası çizmek amacıyla hazırlanmıştır.

Raporun dört adet amacı bulunmaktadır; bölgeye gelen turist miktarının artırılması, farklı turizm türlerinin planlanarak turizmin dört mevsime yayılması, turistlerin bölgede daha uzun kalmaları, yerel halkın turizm gelişimine ve uygulamasına dâhil edilmesi ve turistlerin deneyimlerinin farklılaştırılması ve zenginleştirilmesidir. Sonucunda turizm yerel halk için düzenli bir gelir sağlayacak ve turistler de farklı bir turizm tecrübesi yaşayacaktır. Rapor üç ili (Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ) ayrı ele alarak turizm çekim kaynaklarını tespit etmek, uygun turizm tiplerini belirlemek ve turizmin gelişmesi ve sürdürülebilmesi için stratejiler ve eylemleri sıralamak için yazılmıştır.

Çalışmanın esas prensibi turizmin Trakya Bölgesi’nde sürdürülebilirlik prensiplerini göz önünde bulundurarak geliştirilmesidir. Prensipler turizmin ekonomik fayda sağlamak yanında çevreyi ve yerel halkın sosyal yapısını gözetmesini gerektirir.

Yapılan incelemeler sonucunda bölgenin çekim unsurlarının ve turizm türleri belirlenmiştir. Trakya’ya uygun turizm türleri kültür turizmi, arkeoloji turizmi, deniz turizmi, agro ve eko turizm, şarap turizmi, spor turizmi ve yeme-içme turizmi olarak ortaya çıkmıştır. Bu turizm ürünlerinin sürdürülebilir bir şekilde gelişebilmesi için bir Turizm Hizmet Platformunun kurulması önerilmektedir.

Prof. Dr. Bengi Ertuna
bengie@boun.edu.tr