İlçemin, Şehrim İstanbul’un Kültürel Mirasını Öğreniyorum ve Arkadaşlarımla Paylaşıyorum

01.10.2012 ile 31.12.2014 arası

Ulusal ve uluslararası alanda kültürel mirasın korunması ve yaşatılması giderek önem kazanan ve üzerinde çalışılan bir konudur. Özellikle soyut kavramların anlaşılmasında sorun yaşayan ilkokul öğrencilerine kültürel miras öğretilirken bu mirası bizzat yaşayacakları, duyularına hitap eden deneyimler yaşatılmalıdır. Bu doğrultuda, çalışmamızın genel amacı; ilkokul 2, 3 ve 4. sınıf öğrencilerinin kültürel miras farkındalıklarının ölçülmesi ve farkındalıklarının geliştirilmesine yönelik oluşturulan çok boyutlu eğitim programının etkisinin incelenmesidir. Çalışmada proje ekibi tarafından öğrencilerin görsel ve duyusal özelliklerine hitap eden hikâye kitapları geliştirilmiş, atölye çalışmaları ve alan gezileri kurgulanmıştır. Geliştirilen eğitsel materyallerin kullanılması, atölye çalışmalarının yapılması ve gezilerin gerçekleştirilmesi sonrası farkındalık ve bilgi düzeyleri analiz edilmiş ve değerlendirilmiştir. Projeye Fatih ilçesinde bulunan üç devlet okulundan toplam 286 öğrenci katılmıştır. Ön test ve son test değerlendirmeleri proje ekibi tarafından geliştirilen ölçme aracı ile yapılmıştır. Araştırma sonuçları hikâye kitapları, alan gezileri ve atölye çalışmalarının öğrencilerin kültürel miras algısı ve bilgileri üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Araştırma aynı zamanda geliştirilen eğitsel materyallerin ve yöntemlerin öğrenme üzerinde etkili sonuçları olduğunu ortaya koymuştur.

Doç. Dr. Serkan Özel
  • Kilsan Kil San.
  • Tekser Turizm
Diğer Bilgiler:

İki ilçe pilot okulları ile tamamlanmıştır.   Garip Şeyler Oluyor, Yine Garip Şeyler Oluyor, Her Şey Değişiyor-Cumhuriyet Dönemi Elif ve Emre Beşiktaş’ta 1-2-3 kitapları basılmıştır.